Menu

Taiteen tehokeinoja


Vaikka taide onkin kovin vapaamuotoinen käsite, eikä mikään taide ole sellaista, että se miellyttäisi kaikkia, on kuitenkin olemassa keinoja, joilla teoksesta saadaan mahdollisimman suuresti ihmisen silmää miellyttävä visuaalinen tuotos. Tällaisia pieniä niksejä kutsutaan taiteen tehokeinoiksi, ja nimi onkin ehdottoman osuva: pyritäänhän tällä tehostamaan taiteen vaikutuksia ja tekemään teoksesta houkuttelevampi. Tässä artikkelissa esittelemme muutamia simppeleitä tehokeinoja, joita voi käyttää hyödyksi monenlaisessa taiteessa, kuten valokuvissa, maalauksissa, digitaalisissa maalauksissa ja jopa sommitelmissa tai veistoksissa. Taiteessa mikään ei ole mahdotonta, sillä pienellä ripauksella mielikuvitusta vain taivas on rajana!

Mustavalkoinen kuva yhdellä värillisellä elementillä vangitsee katseen

Mustavalkoiset kuvat ovat klassisen tyylikkäitä ja elegantteja, muistuttavathan ne meitä entisajoista, jolloin muunlaiset kuvat eivät olleet vaihtoehto. Mustavalkoisessa on jo sinänsä jotakin kiehtovaa: kuvan päällä on ikään kuin ikuinen salaisuuden verho, joka kätkee alleen kaikki kuvan värit. Tämä jättää katsojan pääteltäväksi monen monta asiaa. Välillä onkin hauska leikkiä ajatusleikkiä: mitä jos värit eivät olekaan niitä, mitä luulet? Mitä jos ruoho onkin pinkkiä ja taivas vihreä? Kaikki vaihtoehdot ovat yhtä todennäköisiä, eikä varmoja vastauksia koskaan tulla saamaan. Yksi monen suosima tehokeino mustavalkosissa valokuvissa on kuitenkin yhden tai useamman yksityiskohdan jättäminen värilliseksi. Tämä vangitsee katsojan katseen yksityiskohtaan ja antaa kuvalle täysin uuden ulottuvuuden: ikään kuin kurkistusaukon kuvan todelliseen luonteeseen. Kyseessä ei ole edes mikään kuvanmuokkauksen ihmeellisen maailman mukanaan tuoma keksintö, ei suinkaan: tätä tehokeinoa on käytetty hyväksi niin kauan kuin kuvia on ollut. Entisaikoina mustavalkoisen kuvan päälle maalattiin maalilla haluttu tehostus!

Musta tausta tuo värit esiin uudella tavalla

Tämä tehokeino saattaa kuulostaa tuiki tavalliselta, mutta se tekee kerta toisensa jälkeen lähtemättömän vaikutuksen. Kaikessa yksinkertaisuudessaan musta tausta on usein kaikkein vaikuttavin, mitä tulee värikkäiden yksityiskohtien esille tuomiseen. Mustaa vasten värit pääsevät täyteen loistoonsa ja toimivat ikään kuin kruunun jalokivinä. Jopa kaikkein yksinkertaisin ja klassisin skenaario on vääjäämättömän toimiva: pelkkä ihminen, sellaisenaan kuin on, mustan taustan edessä. Ja asusteenaan pelkkä auringon lailla sädehtivä hymy.