Menu

Pieni kuvanmuokkaus luo kuvaan tunnelmaa


Vaikka kuvanmuokkauksella saattaakin monen korvaan olla jopa hieman negatiivinen kaiku johtuen esimerkiksi julkkisten hyödyntämästä liiallisesta editoinnista, ei itse kuvanmuokkauksessa sinällään ole mitään pahaa. Itse asiassa se on vain yksi taiteen muoto. Lähes kaikki ammattivalokuvaajat käyttävät kuvanmuokkausohjelmia valokuviensa hienosäätöön, ja nykyään hyvinkin korkealaatuiset ohjelmat ovat yleisesti myös tavallisten tallaajien käytettävissä. Hyvä uutinen on se, ettei kuvanmuokkaus yleensäkään ole kovinkaan monimutkainen prosessi, vaan kuka tahansa pystyy siihen. Toki kuvan voi kuvanmuokkausohjelmalla muuttaa tyystin aina värejä, hahmoja, taustaa ja kontrasteja myöten, joskin tällainen taiteellinen muokkaus on harvinaisempaa ja usein vain kuvanmuokkauksen ammattilaisten käyttämää.

Yleisempiä käyttötarkoituksia kuvanmuokkausohjelmalle ovat pienet hienosäädöt: kuvassa saattaa olla liian vähän kontrastia, väärä väritasapaino tai liikaa valoa. Kaikki nämä ongelmat ovat korjattavissa pienellä hiiren liu’utuksella, jonka ei pitäisi viedä kuin maksimissaan minuutti. Jo tällainen pieni säätö saattaa muuttaa kuvan luonteen tyystin, ja ylivalotetusta kännykkäshotista saattaakin kuoriutua varsinainen taideteos. Toki kuvanmuokkausohjelmalla voi tehdä muitakin pieneltä tuntuvia muutoksia, jotka kuitenkin vaikuttavat lopulliseen kuvaan toden teolla ja saavat aikaan parhaimpienkin lehtien kansiin sopivan teoksen hetkessä.

Pientä säätöä

Millaisia pikku muutoksia jokainen meistä voi sitten kuviinsa tehdä? Yksinkertaisia muutoksia väritasapainon, kontrastin ja valotuksen lisäksi on olemassa monia. Esimerkiksi pienten virheiden poistaminen on kaikessa yksinkertaisuudessaan nopea muutaman sekunnin työ. Vaikka otsassa helottaisi vuosituhannen karmein finni, voidaan se peittää yhdellä leimasimen klikkauksella pois kuvasta kaikkien nähtäviltä, ja alta aikayksikön iho helottaa kuulaana, kuin huippumallilla konsanaan. Sama työkalu toimii tietenkin myös pieniin roskiin tai ylimääräisiin objekteihin, ja osaava käyttäjä voi jopa peittää sen avulla näkyvistä kokonaisia esineitä tai jopa ihmisiä.

Yksi hyödyllinen työkalu on myöskin terävöittäjä: mikäli haluat vangita katsojan katseen johonkin tiettyyn osaan kuvasta, kuten silmiin tai koruun, voit yksinkertaisella sudin pyyhkäisyllä tehdä niistä kuvan terävimmät kohdat. Muutos on hädin tuskin huomattavissa, mutta muuttaa koko kuvan luonteen täysin ja tekee siitä äärimmäisen ammattitasoisen näköisen. Tällaiset pikku muutokset ovat yleensä tehtävissä kaikilla ammattitason kuvanmuokkausohjelmilla, ja sinäkin voit käyttää niitä!