Menu

Mitä on taide?


Taide on asia, jota on hyvin vaikea määrittää. Äkkiseltään taiteesta saattaa monelle tulla samansuuntaisia mielikuvia; mieleen saattaa tulla vaikkapa kuvia Mona Lisasta tai Michelangelon kuuluisista kattofreskoista. Tämän tyyppiset mielikuvat ovat ehkäpä stereotyyppisimpiä ja tunnetuimpia esimerkkejä taiteesta, mutta todellisuudessa tällainen ajatusmaailma on hyvin rajoittunut ja sulkee ulkopuolelleen suuren osan siitä, mitä kaikkea taide todellisuudessa on.

Taide kasvaa ja kehittyy

On toki niin, että taiteen kultakautena voidaan pitää aikaa muutamia satoja vuosia sitten, kun monet historiamme suosituimmista taiteilijoista tekivät töitään ja taide oli suuresti arvostettu osaamisen muoto. Tuolloin tunnetuimpien teosten parissa saatettiin puuhastella vuosikausia, ja rikkaat aateliset tai kuninkaalliset ostivat ne lopulta omiin kokoelmiinsa. Tuolloin taidetta harjoitettiin laajasti, ja siihen on paljon syitä. Ensinnäkin ihmisillä oli paljon aikaa ja elämä oli muutenkin monin puolin yksinkertaisempaa. Ihminen saattoi elättää itsensä taiteilijana, vaikkei kovin suurieleistä luksuselämää päässytkään elämään, sillä usein taiteilijoiden teoksista on tupannut tulemaan arvokkaita vasta pitkään heidän kuolemansa jälkeen. Tästä huolimatta ei kuitenkaan kannata ajatella, ettäkö nykyinen kiireinen ja moderni arki digiulottuvuuksineen olisi pilannut tai torpannut taiteen. Päinvastoin: taide ei koskaan kuole, vaan se kasvaa ja kehittyy ihmiskunnan mukana ja saa jatkuvasti uusia muotoja ja ulottuvuuksia.

Vaikka taiteena onkin perinteisesti pidetty maalauksia ja veistoksia, on taiteen määritelmä laajentunut ajan myötä huomattavasti. Nykyisen modernin taiteen eri muotoja ovat esimerkiksi valokuvat sekä digitaalinen taide. Moderni taide on itse asiassa laajentanut taidetta käsitteenä niin paljon, että nykyään lähestulkoon mitä tahansa voidaan laskea taiteeksi. Kuten mikä tahansa taide, ei nykytaidekaan aina aukea ihan kaikille. Modernin taiteen museot ovatkin paikkoja, joita ihan jokainen ei ymmärrä. Koska moderni taide pyrkii usein vaikuttamaan mielipiteisiin vahvasti, on jälkikin usein sen mukaista. Työt ovat usein tarkoituksellisesti hyvin provosoivia ja joskus jopa suoranaisesti rumia tai ällöttäviä, koska vahvat tunteet luovat yleensä vahvimman vaikutelman. Usein moderni taide perustuukin useisiin ulottuvuuksiin ja niiden löytämiseen. Ne voivat olla töitä, joissa jokainen näkee eri asioita. Mitä sinä näet?