Menu

Meistä


Taide on aihe, joka koskettaa meistä jokaista jollakin tavalla. Emme välttämättä itse edes luokittele itseämme taiteellisiksi ihmisiksi tai edes taiteen ystäviksi, mutta todellisuudessa tilanne on se, että jokainen meistä on omalla tavallaan taiteellinen. Taide on osa itseilmaisua, ja jokainen meistä ilmaisee itseään vähintäänkin alitajuisesti monin tavoin: se miten elehdimme, miten pukeudumme ja millainen tyyli meillä on, se millaisessa talossa asumme ja miten sisustamme huoneemme ja millaista musiikkia kuuntelemme ja millaisia valintoja teemme – kaikki tämä on omalla tavallaan taidetta. Vaikkei omia valintojaan välttämättä tietoisesti tee taiteen pohjalta, on oman itsensä pukeminen jo itsessään taiteellinen kokemus ja kertoo meistä paljon. Yksi haluaa olla näkymätön hiirulainen eikä halua tehdä itsestään numeroa, joten hän valitsee yksiväriset, tylsät ja mitään sanomattomat vaatteet, kun taas toinen haluaa tehdä vaikutuksen ja antaa mielipiteensä ja räväkkyytensä näkyä, ja valitsee ylleen näyttävät ja massasta poikkeavat vaatteet. Tyyli on rikkaus ja tyyli on taidetta. Missä muussa taide voi näkyä?

Taidetta on hankala määritellä

Kun taidetta aletaan pohjimmiltaan miettimään, huomataan nopeasti, että se on termi, jota on äärimmäisen hankala määrittää. Tämä johtuu suurissa määrin siitä, että kyseessä on abstrakti asia, jonka rajoitteet jokainen määrittelee itse. Toinen kokee taiteena ainoastaan museossa roikkuvat vanhat taulut, kun toiselle taidetta on kaikki maassa lojuvista kivistä modernin taiteen museossa oksennusta pyörittävään pesukoneeseen. Jo ikioma käsityksemme taiteesta itsessään on omalla tavallaan taidetta, sillä se kertoo meistä paljon. Se kertoo näkemyksistämme ja tavoistamme sekä elämänkatsomuksestamme samalla tavalla kuin muut elämänvalintamme ja vaikkapa pukeutumistyylimme.

Sinä olet taidetta

Tietyllä tavalla koko elämämme on taidetta: alussa, syntyessämme, se on vain tyhjä kanvas, ja siitä hetkestä lähtien työhön alkaa pikku hiljaa kehittymään mutkia, värejä, ylä- ja alamäkiä, kurveja, vastoinkäymisiä ja onnen hetkiä. Millainen on sinun taideteoksesi?